Home » Huidklachten

Veel mensen, van alle leeftijden, worstelen met huidaandoeningen zoals acne, rosacea, droge huid, overmatige rimpels, eczeem, psoriasis en nog veel meer. Laten we eerlijk zijn, we willen er allemaal zo goed mogelijk uitzien en ons goed voelen over onszelf en ons uiterlijk. Daar is niets mis mee, en voor degenen die worstelen met gezondheidsproblemen van de huid, kan het erg verontrustend zijn als er geen oplossing voor jouw problematische huid is gevonden.

 

Darm-hersenen en... huid-as?
Het verband tussen darmen en hersenen is al tientallen jaren bekend, maar krijgt nu pas de aandacht en de legitimiteit die het verdient. De gezondheid van onze darmen beïnvloedt de gezondheid van onze hersenen en vice versa, dus het mag geen verrassing zijn dat de gezondheid van onze darmen een invloed heeft op andere organen zoals de huid.

Meer dan 70 jaar geleden suggereerden twee dermatologen, John H Stokes en Donald M Pillsbury, voor het eerst een overlappend verband tussen de darmen, stemmingsstoornissen zoals angst en depressie en huidaandoeningen zoals acne.

Lichtjaren vooruit op hun tijd, stelden zij voor dat emotionele toestanden (stress) de normale darm/darm microflora (microbiota) zouden kunnen veranderen, darmontsteking en darmdoorlaatbaarheid (ook wel leaky gut genoemd) zouden kunnen verhogen, en zouden kunnen bijdragen aan systemische (gehele lichaam) ontsteking. 

 

Darmstoornissen en huidaandoeningen
Verschillende bewijslijnen hebben een verband aangetoond tussen darmproblemen en huidaandoeningen. Een recente studie toonde aan dat rosacea-patiënten 10x meer kans hadden op SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) en dat uitroeiing van SIBO resulteerde in bijna volledige regressie (eliminatie) van deze veel voorkomende huidaandoening/aandoening (1).

Vergelijkbare bevindingen zijn gevonden bij mensen met inflammatoire darmziekten (IBD); 15 tot 20% van de mensen met colitis ulcerosa en tot 25 tot 30% van de mensen met de ziekte van Crohn hebben ook huidaandoeningen. Een studie uit 2012 toonde dit unieke verband tussen de huid en de darmen aan toen een medicijn dat werd gebruikt om de huidziekte psoriasis te behandelen, resulteerde in minder ziekteactiviteit bij Crohn-patiënten, oftewel een verbetering van hun ziekte van Crohn (2).

Het verband tussen darm en huid hoeft niemand met coeliakie uit te leggen; de huidaandoening dermatitis herpetiformis (DH) komt veel voor en hoe beter coeliakie onder controle is, hoe groter de verbetering bij DH.

 

Wat is het effect van een veranderde darmgezondheid/-functie op de huid?
De darm vormt een barrière tussen het inwendige van het spijsverteringskanaal en de algemene circulatie.  Alles wat de bekleding van je darmen irriteert, kan leiden tot ontstekingen. Dit kan van alles zijn, zoals voedselallergenen, alcohol, medicijnen, antibiotica, gewone voedingsmiddelen van het moderne dieet, zoals levensmiddelenadditieven en kunstmatige kleurstoffen, evenals door voedsel overgedragen ziekten (ook wel voedselvergiftiging genoemd), of diëten met weinig vezels en veel suiker, overbelasting van pathogenen, verstoord darm milieu of een vaak over het hoofd geziene boosdoener SIBO.

Wanneer de darm geïrriteerd en ontstoken raakt, gebeuren er verschillende dingen. De zenuwen die het spijsverteringskanaal doordringen krijgen een signaal om het lichaam te vertellen dat de darm de oorlog is verklaard en de alarmbel wordt geluid.  Het lichaam reageert hierop door de stressrespons op te voeren om het lichaam klaar te stomen voor de strijd en een goede strijd kan niet plaatsvinden zonder een overbelast immuunsysteem.

Een ander gevolg van darmirritatie en -ontsteking is het wegvallen van de barrière die ongewenste darminhoud normaal gesproken uit de circulatie houdt - als gevolg daarvan kunnen bacteriën en andere micro-organismen binnenkomen, samen met voedseleiwitten en nog veel meer, en dat alles zet het immuunsysteem op het verkeerde been, wat leidt tot systemische ontsteking, oftewel ontsteking van het hele lichaam. De onschuldige toeschouwer in dit alles?

 

Een lekkende huid? 
Zoals ik hierboven al zei, lekkende darmen zijn al heel lang bekend, maar lekkende huid? Het blijkt dat stress en systemische ontstekingen de integriteit en beschermende rol van de  huid kunnen aantasten. Wanneer dit gebeurt, produceert de huid minder van de natuurlijk voorkomende antimicrobiële peptiden (denk aan antibacteriële eiwitten) die het normaal aanmaakt als een eerstelijns verdediging.  Met een verzwakte verdediging, kunnen huidinfecties optreden en verergeren en een verzwakte verdediging zal huidontsteking verder verergeren (3).

Verbetering van uw huid via uw darmen
Gezien hoe nauw de darm-huid (en de hersenen) met elkaar verbonden zijn, kan een goede gezondheid van de huid en een mooie teint alleen worden bereikt wanneer je een integratieve & functionele benadering volgt.  Je moet rekening houden met alle spelers en hoe ze allemaal samenwerken. Als je grootste orgaan, heeft je huid evenveel TLC nodig als elk ander lichaamsdeel dat je verzorgt. Een gezonde huid moet goede huidverzorging omvatten, dat valt niet te ontkennen, maar je moet ook rekening houden met wat er van binnen gebeurt.

Je moet darmirritatie en-ontsteking tot een minimum beperken, wat betekent dat  voeding, dranken, supplementen en medicijngebruik, je stressniveaus kunnen verhogen, inclusief je slaap, rekening moet houden met eventuele niet-gediagnosticeerde voedselallergieën.  Uiteindelijk is belangrijk om een gezond darm microbiome/bacteriële populatie te ondersteunen.

 

Voedzaam eten is belangrijk, maar het is niet wat je eet, maar wat je opneemt dat belangrijk is voor je huid en je algehele gezondheid. Daarom is het op orde brengen van je darmen prioriteit nummer één; alleen dan kun je ervoor zorgen dat je voldoende van de huid ondersteunende voedingsstoffen vitamine A, C, E, K2, B3 en B5 binnenkrijgt, samen met de mineralen selenium, zink, silica en zwavel en omega-3 vetten.